top of page
Ceramics_13.png

Историята на грънчарството и керамиката: Пътешествие през хилядолетията

*Please find the English text below.


Грънчарството и керамиката са сред най-старите и значими изкуства в човешката история. Те са не само творческо изразяване, но и свидетелство за техническите умения и културните постижения на цивилизациите. От първите опити в праисторията до съвременните художествени и индустриални приложения, керамиката е изиграла ключова роля в ежедневието и културното наследство на човечеството. Благодарение на своята издръжливост, керамичните изделия са успели да се запазят през вековете, като днес са сред най-често срещаните археологически находки. 


Древен съд от периода Дзьомон. Реконструкция от фрагменти (10000 – 8000 г. пр. Хр.)

Началото на грънчарството се проследява до периода на неолита, около 10 000 години пр.н.е. Най-старите известни керамични артефакти са открити в Китай и Япония. Те включват прости глинени съдове, които са били използвани за съхранение основно на храна и вода. С времето техниките и дизайните се усъвършенстват и керамиката започва да играе важна роля в културните и религиозните практики на рзични народи по света. В Япония първите керамични изделия са изработени през периода Джьо:мон. Тази епоха обхваща времето от около 14 000 пр.н.е. до около 300 пр.н.е., което я прави един от най-дългите праисторически периоди в света. Основната характеристика на епохата Джьо:мон е керамиката. Това са едни от най-старите известни керамични произведения в света. Керамичните изделия са били използвани за съхранение, готвене и ритуални цели. Те се отличават с изобилие от декоративни елементи и разнообразие във формите. През 3 и 4 век пр.н.е., известен като период Яйои в Япония, са открити и множество предмети с ритуално предназначение, като например фигури от глина, известни като догу. От това време е открит и непознат, нов вид керамика, а това грънчарство е наречено „тип Яйои“. 


От друга страна в Китай керамиката от династиите Мин (1368-1644) и Цин (1644-1911) представлява едно от най-значимите постижения в световната керамична традиция. Тя е известна със своето високо качество, разнообразие от форми и изключителна декоративна техника. Дзиндъджън - град в провинция Дзянси, е центърът на китайското порцеланово производство по време на династията Мин. Порцеланът от този период е известен със своята бяла и прозрачна глина, която позволява изработването на изключително фини и деликатни съдове. В периода Мин се произвеждат разнообразни съдове като вази, купи, чайници, чинии и др. Много от тях са предназначени за императорския двор, като се отличават с изключителна изработка и декоративни елементи. По-късно по време на династията Цин производството на порцелан достига нови върхове в технологичното и художествено развитие. Периодът е известен със своята прецизност в техниките на глазиране и декорация. 


Керамиката от династиите Мин и Цин е сред най-ценените и търсените колекционерски предмети в света. Тези периоди оставят след себе си богато културно наследство, като създават произведения на изкуството, които са свидетелство за изключителните умения и творчество на китайските майстори. Сложността и разнообразието на техниките и дизайните, използвани през тези периоди, продължават да вдъхновяват и впечатляват хората и днес.


Древни цивилизации и керамично изкуство


В Месопотамия, Египет и Древна Гърция грънчарството се развива до изключително високо ниво на изработка. В периода 6000 до 4000 г. пр. н.е се появява и грънчарското колело. В този период вече има и професионални грънчари. Отново в Месопотамия се появяват първите глинени плочки с клинопис, използвани за записване на информация.


© Шарена Фабрика

Египетската керамика пък има дълга и значима история, започваща още от праисторическите времена и продължаваща през различните периоди на египетската цивилизация. Най-старите керамични изделия са от преддинастичния период и са предимно функционални съдове, често украсени с геометрични модели и сцени от природата. В следващите периоди от историята на Египет, керамиката се издига вече има по-високо качество на изработка, работи се в по-сложни дизайни, а новите форми и декорации включват релефни изображения.


Историята на керамиката в Дрена Гърция минава също през различни етапи на развитие. Ранният период на гръцката керамика е известен с формата на чернофигурната техника, при която черни изображения са изрисувани на червена основа. По-късно, през 5-ти век пр. н.е., червенофигурната техника става популярна, което позволява по-детайлно изобразяване на сцени и фигури. Гръцките керамици също така създават разнообразни форми на съдове, включително амфори, кратери и kylix (чаши), които не само изпълняват функционални роли, но и служат като носители на художествени и културни мотиви, отразяващи митология, спорт и социални събития.


Римска империя и Средновековие


Римляните усъвършенстват гръцките техники и разпространяват керамиката в цялата си империя. Те създават теракотени съдове и плочки, които украсяват обществените и частни сгради. Керамичните съдове, които се произвеждат, включват амфори за съхранение на вино и зехтин, както и декоративни и функционални съдове за ежедневно ползване. Римските керамици също така създават сложни облицовки и украси за обществени и частни сгради.


През Средновековието, производството на керамика се развива и в Европа, където се появяват нови стилове и техники, като използването на оловен глазур за създаване на ярки цветове. През този период керамиката играе важна роля не само в ежедневието, но и в културния и икономически живот, отразявайки социалните и технологични промени на епохата. Появяват се нови технологии, включително първите примери на майолика — керамика с бяла глазура и ярки цветни декорации, която идва от Испания и се разпространява в цяла Европа. В Англия и Франция, керамиката започва да се произвежда в по-големи количества и с по-сложни дизайни, а производството на керамика става важна част от местната икономика. Търговията също се разширява, а произведения от Средиземноморието, като майолика от Италия и Испания, са високо ценени в цяла Европа.


Ренесанс и модерна епоха


През Ренесанса керамиката в Европа преживява нов разцвет, вдъхновен от античните образци и новите изобретения. Италианските майолики и испанските азулежос са ярки примери за това как керамиката става част от художествените движения на времето.

С индустриалната революция, производството на керамика се механизира и разширява. Порцеланът, който до този момент е бил запазена територия на Китай, започва да се произвежда в Европа и става популярен сред широките слоеве на обществото.


Съвременна керамика


Днес, керамиката е неразделна част от съвременното изкуство и дизайн. Технологичният напредък позволява създаването на нови форми и текстури, които предизвикват традиционните представи за това изкуство. Керамиците експериментират с нови материали и техники, създавайки уникални произведения, които са едновременно функционални и естетически привлекателни.



Традиции и майсторство от историята на керамиката в България


Керамиката в България има дълбоки корени, които също се простират от древността до наши дни. От времето на траките до съвременната българска култура, керамичното изкуство е важна част от ежедневието и духовния живот на българите. Българските майстори на керамиката са съхранявали и развивали уменията си, създавайки изделия с висока художествена стойност. Тя не само отразява културните и исторически промени, но и служи като символ на непрекъснатото творческо вдъхновение на българския народ.



Първите свидетелства за керамика по българските земи датират от неолита, като са открити множество глинени съдове, украсени с различни мотиви, които показват уменията и художествените способности на древните обитатели. Най-известни сред тях са керамичните съдове от Карановската култура, която се характеризира с изящно полирани съдове с богати орнаменти. Тракийската култура също е известна със своите керамични изделия. Траките са използвали глинени съдове както за ежедневни нужди, така и за ритуални цели. Някои от най-впечатляващите находки включват антропоморфни и зооморфни съдове, които отразяват религиозните вярвания и практики на тракийския народ. Тракийската керамика често се отличава със сложни геометрични и растителни орнаменти.


ceramics

През Средновековието, в периода на Първото и Второто Българско царство, керамиката се развива и усъвършенства. Тогава се създават разнообразни видове съдове, като чаши, кани, паници и др., украсени с различни техники като сграфито, инкрустация и глазура. Средновековната българска керамика е силно повлияна от византийските традиции, но също така запазва и развива местни елементи. В годините на робството художествената керамика замира, а грънчарството обслужва само ежедневни, битови нужди на населението.

По време на Българското Възраждане обаче керамиката отноово процъфтява и играе важна роля в бита и културата на българите. В този период се наблюдава разцвет на традиционните занаятчийски центрове у нас, като този в Бусинци. В този период в селото в почти всяка къща е имало майстор-грънчар. Историята разказва, че един от тях се мести в Троян и дава началото на дълги години градене на традиции в региона, които днес го поставят като един от най-популярните и важни центрове на грънчарството у нас.


Съвременна българска керамика


В съвременна България, керамиката се развива както като традиционен занаят, така и като форма на модерно изкуство. Много съвременни български керамици черпят вдъхновение от богатата традиция на страната, като същевременно внедряват нови техники и идеи. Множество майстори създават уникални произведения, които се радват на популярност както в България, така и в чужбина. У нас единствено в Троян се изучава керамика на ниво средно образование. Не само градът, но и целият регион е популярен с традициите си в керамиюното изкуство. Именно "капковидна декорация" при рисуването на грънци е характерен елемент от троянския регион, оставил трайно отражение в българската традиционна керамика.


А ние мечтаем да оставим своята следа в развитието на традиционната ни керамика, като дадем още живот на този занаят. Като спомогнем за предаването на умения и знания, които да вдъхновят и следващите поколения. Като разказваме за нашите обичаи в грънчарството, развитието на техниките и различните стилове, които го оформят до днес.



Бъдещото Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти "Шарена Фабрика" в с. Голяма Желязна ще предоставя модулна форма на обучение на всички завършили средно образование, които желаят да се докоснат до българските занаяти или да усъвършенстват вече натрупани умения.


И докато училището отвори врати, тук ще ви разказваме за бъдещите учители в него. На хората, на които безкрайно благодарим за доверието и желанието, с което тръгната с нас по този път.




_______________________


The History of Pottery and Ceramics: A Journey Through the Millennia


Pottery and ceramics are among the oldest and most significant arts in human history. They are not only an expression of creative expression but also a testament to the technical skills and cultural achievements of civilizations. From the earliest attempts in prehistory to modern artistic and industrial applications, ceramics have played a key role in daily life and the cultural heritage of humanity. Thanks to their durability, ceramic artifacts have managed to withstand the test of time, making them some of the most common archaeological finds today.


The beginnings of pottery can be traced back to the Neolithic period, around 10,000 BCE. The oldest known ceramic artifacts have been discovered in China and Japan. These include simple clay vessels that were primarily used for storing food and water. Over time, techniques and designs were refined, and ceramics began to play an important role in the cultural and religious practices of various peoples around the world. In Japan, the first ceramic items were made during the Jomon period. This era spans from around 14,000 BCE to approximately 300 BCE, making it one of the longest prehistoric periods in the world. The defining characteristic of the Jomon era is its pottery. These are among the oldest known ceramic works in the world. The ceramic items were used for storage, cooking, and ritual purposes, and they are distinguished by a wealth of decorative elements and a variety of forms. During the 3rd and 4th centuries BCE, known as the Yayoi period in Japan, many ritual objects were also discovered, such as clay figurines known as dogu. From this time, an unfamiliar new type of pottery was found, which came to be known as "Yayoi type" pottery.

On the other hand, ceramics from the Ming (1368-1644) and Qing (1644-1911) dynasties in China represent some of the most significant achievements in the global ceramic tradition. Known for their high quality, variety of forms, and exceptional decorative techniques, these ceramics have become synonymous with excellence. Jingdezhen, a city in Jiangxi province, was the center of Chinese porcelain production during the Ming dynasty. The porcelain from this period is renowned for its white and translucent clay, which allowed the creation of extremely fine and delicate vessels. During the Ming period, a wide variety of items were produced, including vases, bowls, teapots, plates, and more. Many of these were intended for the imperial court, distinguished by their exquisite craftsmanship and decorative elements. Later, during the Qing dynasty, porcelain production reached new heights in both technological and artistic development. This period is known for its precision in glazing and decoration techniques.

Ceramics from the Ming and Qing dynasties are among the most valued and sought-after collector's items in the world. These periods have left behind a rich cultural heritage, creating works of art that testify to the extraordinary skills and creativity of Chinese artisans. The complexity and diversity of the techniques and designs used during these periods continue to inspire and impress people even today.


Ancient Civilizations and Ceramic Art


In Mesopotamia, Egypt, and Ancient Greece, pottery developed to an exceptionally high level of craftsmanship. The potter's wheel emerged between 6000 and 4000 BCE, marking the advent of professional pottery-making. In Mesopotamia, the first clay tablets with cuneiform script were created, used for recording information.



Egyptian ceramics have a long and significant history, beginning in prehistoric times and continuing through various periods of Egyptian civilization. The earliest ceramic items date back to the Predynastic period and are primarily functional vessels, often decorated with geometric patterns and scenes from nature. In the subsequent periods of Egyptian history, ceramics rose in quality, featuring more intricate designs, and new forms and decorations that included relief images.


The history of ceramics in Ancient Greece also went through various stages of development. The early period of Greek ceramics is known for the black-figure technique, where black images were painted on a red background. Later, in the 5th century BCE, the red-figure technique became popular, allowing for more detailed depictions of scenes and figures. Greek potters also created a variety of vessel shapes, including amphorae, kraters, and kylixes (cups), which not only served functional purposes but also acted as carriers of artistic and cultural motifs, reflecting mythology, sports, and social events.


Roman Empire and Middle Ages


The Romans refined Greek techniques and spread ceramics throughout their empire. They produced terracotta vessels and tiles that decorated public and private buildings. The ceramic vessels they made included amphorae for storing wine and olive oil, as well as decorative and functional vessels for everyday use. Roman potters also created elaborate claddings and decorations for public and private buildings.


During the Middle Ages, ceramic production evolved in Europe, where new styles and techniques emerged, such as the use of lead glaze to create vibrant colors. During this period, ceramics played an important role not only in daily life but also in the cultural and economic life, reflecting the social and technological changes of the era. New technologies appeared, including the first examples of majolica — ceramics with white glaze and bright colored decorations, which originated in Spain and spread throughout Europe. In England and France, ceramics began to be produced in larger quantities and with more complex designs, and ceramic production became an important part of the local economy. Trade also expanded, and products from the Mediterranean, such as majolica from Italy and Spain, were highly prized throughout Europe.


Renaissance and Modern Era


During the Renaissance, ceramics in Europe experienced a new blossoming, inspired by classical models and new inventions. Italian majolica and Spanish azulejos are vivid examples of how ceramics became part of the artistic movements of the time.

With the Industrial Revolution, ceramic production became mechanized and expanded. Porcelain, which until that time had been the domain of China, began to be produced in Europe and became popular among the broader public.


Contemporary Ceramics


Today, ceramics are an integral part of contemporary art and design. Technological advances allow the creation of new forms and textures that challenge traditional perceptions of this art. Ceramists experiment with new materials and techniques, creating unique works that are both functional and aesthetically appealing.

Traditions and Craftsmanship in the History of Bulgarian Ceramics


Ceramics in Bulgaria have deep roots, stretching from ancient times to the present day. From the time of the Thracians to modern Bulgarian culture, ceramic art has been an important part of the daily life and spiritual practices of the Bulgarian people. Bulgarian master potters have preserved and developed their skills, creating items of high artistic value. Ceramics not only reflect cultural and historical changes but also serve as a symbol of the continuous creative inspiration of the Bulgarian people.



The earliest evidence of ceramics in Bulgarian lands dates back to the Neolithic period, with numerous clay vessels decorated with various motifs that showcase the skills and artistic abilities of the ancient inhabitants. Among the most famous are the ceramic vessels from the Karanovo culture, known for their finely polished surfaces and rich ornamentation. The Thracian culture is also renowned for its ceramic products. The Thracians used clay vessels for both everyday needs and ritual purposes. Some of the most impressive finds include anthropomorphic and zoomorphic vessels, which reflect the religious beliefs and practices of the Thracian people. Thracian ceramics often feature intricate geometric and vegetal ornaments.

During the Middle Ages, in the period of the First and Second Bulgarian Empires, ceramics continued to develop and improve. Various types of vessels were created during this time, such as cups, jugs, bowls, and more, decorated with techniques like sgraffito, inlay, and glazing. Medieval Bulgarian ceramics were strongly influenced by Byzantine traditions but also retained and developed local elements. During the years of Ottoman rule, artistic ceramics declined, and pottery served only the everyday needs of the population.

However, during the Bulgarian National Revival, ceramics once again flourished and played an important role in the daily life and culture of the Bulgarian people. This period saw the rise of traditional craft centers, such as the one in Busintsi. At that time, almost every house in the village had a master potter. According to history, one of these potters moved to Troyan and laid the foundation for the long-standing traditions in the region, which today is recognized as one of the most popular and important centers of pottery in Bulgaria.


Modern Bulgarian Ceramics


In contemporary Bulgaria, ceramics have developed both as a traditional craft and as a form of modern art. Many contemporary Bulgarian ceramists draw inspiration from the country's rich tradition while also incorporating new techniques and ideas. Numerous artisans create unique works that enjoy popularity both in Bulgaria and abroad. In Bulgaria, ceramics are taught at the secondary education level only in Troyan. Not only the city but the entire region is renowned for its ceramic art traditions. The "drop-shaped decoration" technique, characteristic of the Troyan region, has left a lasting impact on Bulgarian traditional ceramics.


And we dream of leaving our mark on the development of our traditional ceramics by giving new life to this craft. By helping to pass on skills and knowledge that will inspire future generations. By telling the stories of our pottery customs, the evolution of techniques, and the various styles that have shaped it to this day.

The future International School of Culinary Arts and Traditional Crafts "Sharena Fabrika" in the village of Golyama Zhelyazna will offer a modular form of education to all high school graduates who wish to explore Bulgarian crafts or refine the skills they have already acquired.

While the school is being prepared to open its doors, we will share stories about the future teachers who will be part of it—people to whom we are immensely grateful for their trust and enthusiasm in joining us on this journey.

Comentarios


bottom of page